Besök oss gärna
på Facebook
 
Back 

Resor

Minimera

Vikingavävar i världsklass

Resa den 5 – 8 augusti



18 medlemmar deltog i Pazyryks jubileumsresa till Östersund den 5 – 8 augusti. Resans främsta syfte var att ge deltagarna möjlighet att se utställningen på friluftsmuseet Jamtli. Utställningen celebrerade 100-årsminnt av upptäckten av de s.k. Överhogdalsbonaderna, som utgör Jamtlis kronjuveler.



I museet guidades vi sakkunnigt runt bland dessa och andra nordiska textilier från vikingatid och tidig medeltid. Överhogdalsbonaderna är daterade till 1040 – 1170 och består av fem olika delar, där del IA, IB, II och III uppvisar likheter i mönstret med ett myller av djur och andra figurer. Tekniken är snärjväv, där man alltså med ullgarn snärjt in motiven i en bottenväv av lin eller hampa, något oklart vilket. Väv nummer IV skiljer sig från de övriga och har ett geometriskt mönster och är dessutom en dubbelväv, 176 X 30 cm.



Andra fantastiska vävar som fanns att beskåda var bonaden från Skogs kyrka i Hälsingland, också en snärjväv (eller soumak), daterad 1270 – 1390. Samma teknik finns i den mycket vackra listen från Dal i Ångermanland, medan täcket från Kyrkås i Jämtland är en dubbelväv, daterad 990 – 1160. Även Marbymattan fanns med på utställningen, och dessa tre textilier var utlånade från Historiska museet. Däremot tillhör den s.k. Revsundslisten, liksom Överhogdalsbonaderna, Jamtlis skatter. Listen från Revsund i Jämtland dateras till 780 – 980 och var därmed den äldsta textilen på utställningen, samtidigt som den är den äldsta dubbelväv som hittats i Norden. Den är ganska smal men drygt två meter lång och imponerande fin i kvalitén; materialet är ull och lin.



Innan textilierna beskådades hade vi gjort vi en teatermässig rundvandring i Jamtlis s.k. Historieland under ledning av en inspirerande guide.



Efter dessa upplevelser avåts på kvällen en gemensam middag på restaurang Artist. Programmet den 7:e upptog besök vid Peterson-Bergers Sommarhagen och Frösö kyrka samt ångbåtskryssning på Storsjön. Efter fria aktiviteter på söndagen anträddes på eftermiddagen återresan mot Stockholm.





Vår guide berättar om de historiska miljöerna





På den gamla länsmansgården växtfärgar man ullgarnet själva. För gult

använder man daggkåpa, björklöv och lökskal, utan lökskalen får man den

svagare nyansen, grönt får man med daggkåpa, björklöv och indigo, den skära

färgen från krapp och längst till vänster hänger ofärgad ull.





På Jamtlis Historieland





En  'njalla', samernas matbod, uppbyggd på en påle som skydd mot inkräktande

djur, främst järven





Tillsammans med Peterson-Berger





Överhogdalsbonaderna var slarvigt hopsydda då fyndet gjordes. Våderna

uppifrån är IA, IB, IV och II. På sidan nedtill till höger sitter nummer

III.





Deltagarna på vandring i sommarhagen på Frösön





Frösöblomster

Kategori: Resor

Relaterade bilder

  • Östersund 2010 "Vikingavävar i världsklass"

Hem   |   Om Pazyryk   |   Program   |   Kurser   |   Dokument   |   Bildgalleri   |   Länkar   |   Kontakt
Copyright 2025 Orientmattsällskapet Pazyryk